
(This sample form must appear on your letterhead) 

Educator’s Statement 

MS 517.08 Subd 1b (b) & (c)

The marriage license fee for parties who have completed at least 12 hours of premarital education is $40. In order to 

qualify for the reduced license fee, the parties must submit at the time of applying for the marriage license a statement 

that is signed, dated, and notarized statement or marked with a church seal, from the person who provided the premarital 

education on their letterhead confirming that it was received. The premarital education must be provided by a licensed or 

ordained minister or the minister’s designee, a person authorized to solemnize civil marriages under section or a person 

authorized to practice marriage and family therapy under section 148B.33. The education must include the use of a 

premarital inventory and the teaching of communication and conflict management skills. 

I, _________________________________________________________confirm that 

(Printed Name of Educator) 

__________________________________________________________________________________ 

(Applicant 1 Full Legal Name) 

___________________________________________________________________________ 

(Applicant 2 Full Legal Name) 

received at least 12 hours of premarital education that included the use of a premarital inventory and the teaching of 

communication and conflict management skills.  

I am:  (Please check one) 

________A licensed or ordained minister. 

________A person authorized to solemnize civil marriages under Minnesota Statutes, section 517.18. 

________A person licensed to practice marriage and family therapy under Minnesota Statutes, section 148B.33. 

The names of the parties in the educator’s statement must be identical do the legal names of the parties as they appear in the civil 
marriage license application. 

_____________________________________________________ 
(Educator’s Signature) 

State of Minnesota 
County of ____________ 

This instrument was acknowledged before me on _________________by___________________________________ 
 (Date)            (Educator’s printed name) 

(Church or Notary Seal) _______________________________________________________ 
(Signature of Notarial Officer) 

My Commission Expires: ________________________ 



517.18 CIVIL MARRIAGE SOLEMNIZATION.
Subdivision 1.Friends or Quakers.

All civil marriages solemnized among the people called Friends or Quakers, in the form heretofore practiced 
and in use in their meetings, shall be valid and not affected by any of the foregoing provisions. The clerk of the 
meeting in which such civil marriage is solemnized, within one month after any such civil marriage, shall deliver a 
certificate of the same to the local registrar of the county where the civil marriage took place, under penalty of not 
more than $100. Such certificate shall be filed and recorded by the court administrator under a like penalty. If such 
civil marriage does not take place in such meeting, such certificate shall be signed by the parties and at least six 
witnesses present, and shall be filed and recorded as above provided under a like penalty.

Subd. 2.Baha'i.
Civil marriages may be solemnized among members of the Baha'i faith by the chair of an incorporated local 

Spiritual Assembly of the Baha'is, according to the form and usage of such society.

Subd. 3.Hindus; Muslims.
Civil marriages may be solemnized among Hindus or Muslims by the person chosen by a local Hindu or 

Muslim association, according to the form and usage of their respective religions.

Subd. 4.American Indians.
Civil marriages may be solemnized among American Indians according to the form and usage of their 

religion by an Indian Mide' or holy person chosen by the parties to the civil marriage. 

Subd. 5.Construction of section.
Nothing in subdivisions 2 to 4 shall be construed to alter the requirements of section 517.01, 517.09 or 

517.10.

148B.33 REQUIREMENTS FOR LICENSURE.
Subdivision 1.Documentary evidence of qualifications.

An applicant for a license shall furnish evidence that the applicant:
(1) has attained the age of majority;
(2) is of good moral character;
(3) is a citizen of the United States, or is lawfully entitled to remain and work in the United States;
(4) has at least two years of supervised postgraduate experience in marriage and family therapy satisfactory to the
board;
(5)(i) has completed a master's or doctoral degree in marriage and family therapy from a program in a regionally
accredited educational institution or from a program accredited by the Commission on Accreditation for Marriage and
Family Therapy Education of the American Association for Marriage and Family Therapy; or (ii) has completed a
master's or doctoral degree from a regionally accredited educational institution in a related field for which the course
work is considered by the board to be equivalent to that provided in clause (5)(i);
(6) will agree to conduct all professional activities as a licensed marriage and family therapist in accordance with a
code of ethics for marriage and family therapists to be adopted by the board; and
(7) has passed an examination approved by the board by rule.
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